Pünkösd

A tavaszi ünnepkör összeállításánál nagy. Jelentőséget tulajdonítunk a hagyomány őrző ünnepek ápolására.

Ilyenek a húsvét, majális, a pünkösd.

Míg régebben a nagycsoportosok pünkösdölő műsor összeállításával kedveskedtek a kisebb csoportoknak, már évek óta a Görömbő együttest hívjuk a pünkösd megünneplésére.

A Görömbő egy népzenei együttes. Tagjai népviseleti ruhában, népi hangszerek – duda, citera – megszólaltatásával hozzák közelebb a régmúlt hagyományt, magát az ünnepet.

A mesélő ízes magyarsággal előadott történetével, a gyerekek bevonásával a szerepvállalásra, eljátszásába a régi pünkösdi királyné választás rejtelmeibe, csodáiba enged bennünket bepillantani.

A gyerekek nagy érdeklődéssel, szívesen repülnek vissza a történet kapcsán abba az időbe, amikor ezen ünnepek nagyon fontosak voltak, s most is azok a vidéki emberek életében.

Hogy készülünk az ünnepre? Tavaszi népi játékok, dalos játékok, csoportos énekelgetések segítségével. Közös tánc, néptánc, bújások, forgások, tavaszköszöntő mondókák gyakorlásával, a hagyománynak megfelelő rigmusokkal, a népi szokások felelevenítésével.

A mesélő által felelevenített történet eljátszásával hitelesebbé, érthetőbbé, gyermekközelibbé tudjuk hozni a pünkösdi “ünnepet”.

Így egy szép délelőttöt töltünk együtt, amikor felejthetetlen élményben van része gyermeknek, felnőttnek egyaránt.