Madarak karácsonya

A téli ünnepkör legszebb ünnepe a karácsony. A karácsony a családi ünnepek közül az egyik legfontosabb. A karácsony a szeretett, összetartozás ünnepe. Ezért óvodánk dolgozói közösen úgy döntöttek, hogy a karácsonyi ünnep előkészületei közül óvodánkban az Adventi készülődést /adventi vásár, melyre idén nem csak a felnőttek készítettek ajándékokat, hanem a gyermekek is./, az ünnepi ráhangolódást / karácsonyi dalok, versek, beszélgetések a régmúlt és jelen karácsonyi szokásokról, jellegzetes ételekről, innivalókról/ helyezzük előtérbe, a “beteljesülést” meghagyjuk a családnak.

Így óvodánk a “Madarak Karácsonyát” ünnepeli.

Az óvónők saját csoportjaikkal készítenek madáreleségeket. Ezek felfűzött pattogatott kukorica, szalonnabőr, gyerekek által készített eleségkeverékek.

Az előkészületek közben a gyermekek verseket, dalokat hallgatnak, tanulnak: pl. Mezey Katalin fordítása nyomán Odakint című vers, vagy Oláh János fordítása során: a madarak karácsonya című mesével ismerkedhetnek meg. A versek, dalok választása csoportokként más és más, szem előtt tartva a gyermekek életkori sajátosságait.

Odakint ünnep előtt karácsonyfát állítottunk a madaraknak. Odaröpülnek örvendezve, csiviteléssel teli az ablak. Feldíszítettük ágait faggyúval, maggal eleséggel mindig találnak valamit:Várjuk őket finom ebéddel.

Az elkészült ajándékokat, a gyerekek a saját udvarrészükön található fenyőfára akasztják, körbeállják és az ismert karácsonyi énekeket éneklik, illetve a karácsonyi verseket mondják ajándékként a madaraknak.

Az ezt követő napokban a gyermekek figyelemmel kísérik megtalálták-e a madarak a részükre készített ajándékul szánt ennivalókat.