Óvodánk története

1981. április 1-én, nyitotta meg kapuját óvodánk elődje a hat csoportos lakásóvoda, mely nevét stílusosan azért kapta, mert egy tízemeletes lakótelepi ház földszinti lakásaiból alakították ki. Aprócska termeiben igen magas létszám mellett működtek a csoportok.

1983. szeptember 1-től tagóvodaként megnyílt az Akácvirág utcában a Lila Óvoda, így négy csoporttal bővült az intézmény. Tagóvodánk szép környezetben, gondozott kerttel és medencével szolgálta az oda járó gyermekek igényeit.

1989. október 1-től költöztünk végleges helyünkre ide az Egészségház utcába, ahol akkor még bölcsőde működött, így az épületet közösen birtokoltuk. Az alsó épülettömb területére négy csoporttal érkeztünk. A rendelkezésünkre bocsátott helyiségeket úgy alakítottuk, hogy a csoportok kényelmesen elférjenek.

1991. június 1-től a bölcsödét megszüntették, így a felső épületsor hat termébe is beköltözhettünk, s immár egy épületben a tíz csoporttal kezdhettük az új nevelési évet. Ebben az időszakban alakítottuk ki a tornaszobát.

Szerettünk volna nevet adni az óvodának, ezért a gyermekek, szülők és óvodai dolgozók ötleteiből első alapítványi bálunkon 1983-ban szavazás útján választottuk az Aprófalva nevet, majd 2013. szeptember 01.-vel már Rákosmenti Aprófalva Óvoda lettünk. Rövidesen elkészítettük lógónkat is.

1994.-ben hívtuk életre intézményünk alapítványát az Aprófalva Alapítványt.

Óvodánk nevelőtestülete által írt programunk 1998-ban lépett életbe. Központi gondolata ars poeticája, hogy tartalmas, örömteli óvodás életet biztosítsunk gyermekeinknek és a családdal együttműködve, a világra rácsodálkozni tudó, harmonikus személyiséget neveljünk. Fontos számunkra, hogy megalapozzuk a gyermekek tanuláshoz szükséges készségeit, képességeit.

1999.-ben kezdtük kiépíteni minőségbiztosítási rendszerünket. 2002-től sikeres Comenius 2000 pályázatunknak köszönhetően szakértő segítségével folytattuk a partnerközpontú működés kiépítését, a szervezetfejlesztést. Nevelőmunkánk és szolgáltatásaink minőségének fejlesztését szolgálja a közvetlen és közvetett partnereinkkel való kapcsolattartás. Az eredményesebb együttnevelés és munkakapcsolat érdekében felmérjük igényeiket, kikérjük véleményüket, mérjük elégedettségüket. Ezt a célt szolgálja 2005 májusától működő honlapunk, amely a napi kapcsolattartásra is lehetőséget ad.

Óvodánk központi helyzetéből adódóan úgynevezett befogadó óvoda, hiszen a kerület minden részéről-lakótelepi, kertvárosi, agglomeráció- jól megközelíthető.