Konyha

Az Aprófalva óvoda konyháját kollektív berkekben, óvodán belül “Boszorkány Konyhának” nevezik.

Az óvoda saját konyhával rendelkezik, amely 2003-tól a HACCP az Élelmezés Bizottsági Programnak megfelelően működik. Itt biztosítja 248 fő, 3-6 éves korú gyermekek, és 43 dolgozó számára az étkezést, a megfelelő higiéniai szempontok betartásával.

Napi négyszeri étkezést, ellátást: reggelit, tízórait, ebédet, uzsonnát kapnak az intézményben. Az ételek elkészítéséhez szükséges alapanyagok kiválasztása, a helyi pedagógiai programban foglaltak célkitűzéseivel összhangban van, mivel mindkettő az egészséges életmód megvalósítását helyezi előtérbe. Ennek függvényében sok friss zöldség és mindennapi gyümölcs kerül felhasználásra, fogyasztásra.

Figyelembe vesszük, hogy a 260 gyerek közül 15-nek van valamilyen étel allergiája, érzékenysége (tej, liszt, tojás, szója, glukóz, cukorbeteg). Az õ estükben speciális étrendet biztosítunk (külön főzünk) számukra.

Konyhánk kapcsolatot tartva szülővel, óvónővel, dietetikussal igyekszik maximálisan e feladatnak megfelelni.

Személyzetünk: amely 1 fő szakácsnő, 3 fő konyhai kisegítő, valamint 1 fő élelmezésvezetőből tevődik össze, nagyszerű csapatként dolgozik együtt, mindig a gyermekek érdekeit szem előtt tartva.

A közelmúltban felújított konyhánkban, raktárainkban a berendezések, eszközök lehetővé teszik, hogy munkánk könnyebbé váljék (új hűtők, gyümölcsaszalók, kenyérsütők, ipari sütő stb.) ezáltal segítséget nyújt az óvodai élet színesebbé tételében (családi nap, szüret, adventi vásár, majális) megrendezésében.

Az étlapot igyekszünk úgy összeállítani, hogy szerepeljen benne a gyerekek kedvenc étele is tejbegríz, és a milánói makaróni.

Kovács Istvánné, Kati